ZLATI PRIJATELJ

SREBRNI PRIJATELJ

BRONASTI PRIJATELJ

PARTNERS 2023

Projektu Mediana – Rising Future so se pridružila največja in nauspešnejša slovenska podjetja, ki verjamejo v družbeno odgovornost in pomembnost raziskav za njihovo uspešno poslovanje. V naši družbi (po abecednem redu) pozdravljamo podjetja:

CARGLASS

carglass logo

 

Carglass® Slovenija je vodilni specialist in del skupine Belron®, največjega svetovnega podjetja, specializiranega za popravilo, menjavo in kalibracijo vseh vrst avtomobilskih stekel. Naša družina, ki šteje več kot 30.000 zaposlenih v 40 državah po svetu iz dneva v dan pridobiva nove izkušnje in znanja ter s strokovnim servisom navdušuje voznike motornih vozil.

Naša vizija je »Making a difference with a real care«, za naše zaposlene, poslovne partnerje, stranke in delničarje. Vse to pa nam odlično uspeva, saj v Sloveniji letno pomagamo več kot 25.000 voznikom v 15. poslovalnicah in z mobilnimi enotami.

DEJAN ŠERUGA, Direktor, Carglass Slovenija

Kako v podjetju Carglass razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

Želimo ustvariti popolnoma odgovorno poslovanje in vsak dan nas skupaj s poslovnimi partnerji združuje skupni namen: »Making a difference with a real care«. Želimo postati najbolj zaupanja vredno in spoštovano podjetje v očeh naših zaposlenih, strank, partnerjev in družbe, kar bomo dosegli tako, da bomo vsak dan delali prave stvari in se v vsem, kar počnemo, obnašali pošteno. Ta prenovljena zaveza k odgovornemu poslovanju izhaja iz naših vrednot, krepi našo kulturo( The Spirit of Belron®) in je v središču našega poslanstva, da postanemo naravna izbira v Sloveniji pri popravilu, zamenjavi in ponovni kalibraciji avtomobilskih stekel.

Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

Seveda se srečujemo z trajnostnim poslovanjem in razvojem vsakodnevno, že od prvega dne našega poslovanja in to bo v prihodnosti postalo še pomembneje. Seveda pa se srečujemo tudi z različnimi izzivi, ki pa jih rešujemo skozi močno upravljanje in navdihujoče vodenje zaposlenih, naše vrednote in etične odločitve, poročanje in analiziranje.
Izzive s katerimi se srečujemo na področju trajnosti pa delimo in rešujemo na način:

 • Trajnostni izdelki in storitve, ki jih delimo na:
  • Reducing <b>waste</b> and building a circular economy (building a zero-waste business by integrating the circular economy into all our products and services)
  • Zmanjšanje emisij (nujni ukrepi glede podnebnih sprememb z zmanjšanjem emisij ogljika na nič).
 • Trajnostna nabava (vključevanje okoljskih in socialnih vidikov v vse naše odločitve in naročila)

Ter zelo pomembno področje vlaganja v zaposlene in družbo:

 • Spodbujanje pravičnosti, raznolikosti, vključenosti in dobrega počutja.
 • Spodbujanje okolja, ki ščiti naše zaposlene in ceni drugačnost v vseh oblikah.
 • Dajanje priložnosti vsem in vsakomur.
 • Nadaljujemo z našo zavezanostjo vračanju družbi in gradimo na tem z ustvarjanjem priložnosti mladim.
 • Dajemo prednost varnosti našim zaposlenim in ustvarjamo izjemno delovno okolje.

ELAN

elan logo

 

Elan je globalna blagovna znamka, ki je na svetovnem trgu priznana kot najbolj inovativnih znamka v smučarski industriji. Z inovativnostjo, kot glavnim vodilom, stremi k nenehnim izboljšavam za aktiven in trajnostni življenjski slog.

S sloganom »always good times« Elan predstavlja sinonim za dobre čase, saj se imamo ljudje najbolje v družbi prijateljev in družine v naročju gora. Naj gre za družinski izlet za konec tedna na najljubši kraj v bližini ali avanturo s prijatelji daleč od množic, vedno je najlepše, ko smo obkroženi s svojimi najbližjimi.

Elan je edino globalno podjetje za proizvodnjo smuči, ki 100-odstotno uporablja zeleno električno energijo in vse izdelke izdeluje ročno v moderni proizvodnji na eni sami lokaciji v slovenskih Alpah. Poudarek je na trajnosti dobavne verige – 99 % surovin za izdelavo smuči prihaja iz Evrope, od tega skoraj 86 % iz območja oddaljenega največ 400 kilometrov od tovarne Elan in izmed njih 18 % iz Slovenije. Poleg tega podjetje uporablja trajnostno pridobljen les z nadzorovanim poreklom in sledljivostjo. Za svoje vključevanje družbene odgovornosti in trajnostnih načrtov podjetja do leta 2030 in naprej si je Elan pridobil tudi pomembno priznanje GREEN STAR.

MELANIJA KOROŠEC, Direktorica blagovne znamke, Elan

Kako v podjetju Elan razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

Ko govorimo o trajnostnem prehodu, le ta zahteva poglobljen premislek in nujno tako vertikalno kot horizontalno povezanost vseh oddelkov podjetja.. Okoljske in z njimi povezane družbene spremembe predstavljajo največji izziv naše generacije in strategije s katerimi želimo svoja podjetja učinkovito transformirati, morajo dati prave rezultate.

V Elanu želimo posvojiti princip krožne ekonomije in razviti svoj poslovni model na način, da bo prehod na cirkularno poslovanje sploh mogoč. To pomeni nove pristope pri kreaciji produktov, nove načine uporabe virov, ponovno uporabo zavrženih produktov, snovanje procesov s ciljem zniževanja ogljičnega odtisa in še marsikaj.

S Trajnostno strategij v marsikaterem primeru spreminjamo miselnost podjetja, vpeljala nove načine poslovanja, vpeljala marsikatero inovativno rešitev za katero včasih niti nismo mislili, da lahko obstaja in s tem usmerila podjetje v novo, drugačno prihodnost.

Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

Trajnostni prehod je nujen in hkrati predstavlja poslovno priložnost. Pri vsem skupaj je pa pomembno, da podjetje dobro pozna svoje poslovanje in svoj družbeni ter okoljski odtis. pričakujemo tudi vse večji pritisk zunanjih dejavnikov. Prve v vrsti so okoljske spremembe, ki bodo spremenile zakonodajno in družbeno okolje. Pričakujemo lahko obdobje konstantnih sprememb zakonskih regulativ in državnih/mednarodnih podpor, ki bodo narekovala smer in tempo prehoda.

Temu seveda sledijo tudi spremembe v vrednostni verigi – po eni strani sami pritiskamo na dobavitelje, po drugi strani so do nas vse bolj zahtevni naši odjemalci. Konkurenca oz. trg se bo zgledoval po leaderjih, vodilne znamke industrij pa že zdaj kažejo jasen trend podpore trajnostnemu prehodu.

V Elanu smo prepričani, da so trajnostno poslovanje, zeleni produkti in optimizirana vrednostna veriga kljub spremembam in energiji, ki jih terjajo, dolgoročna konkurenčna prednost.

LEONE

leone logo

 

Podjetje Incom LEONE je največji proizvajalec sladoleda in čokolade v Sloveniji ter širši regiji. Poznano je po svojih inovativnih, kreativnih in tehnično dovršenih izdelkih, katere prodajajo vse od ZDA, do celotne Evrope in celo Avstralije in Nove Zelandije. Prvi zametki podjetja segajo že v leto 1991, in sicer v Vipavsko dolino, natančneje Ajdovščino, kjer je g. Andrej Slokar zamešal svoje prve sladoledne izdelke in tako začel svojo pot navihanih in razburljivih okusov ter izdelkov. Poslanstvo podjetja je ustvariti najboljši sladoled za kupca.

Skrbno spremljanje dogajanja na trgu in trendov omogoča ekipi Incom LEONE dostop do znanja, kako narediti navdušujoče izdelke, ki bodo izstopali na policah širom celotnega sveta.

Jana Lenščak, Vodja blagovne znamke, Incom Leone

Kako v podjetju LEONE razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

Odgovornost do naravnega okolja je stalnica našega delovanja na vseh področjih. Zaradi naraščajoče globalne ozaveščenosti o okolju in negativnih vplivih potrošništva na le-to se tudi za proizvajalce prehrambnih izdelkov pričakuje, da se usmerijo v iskanje okolju prijaznih alternativ. Te je trenutno mogoče razdeliti v tri pomembne sklope:
 1. Zmanjševanje plastike
 • Na tem področju obstaja več rešitev kot so popolno izogibanje plastiki, uporaba embalaže iz reciklirane plastike, uporaba reciklabilne plastike, menjava plastike za ostale materiale (papir), uporaba biorazgradljive ali kompostabilne plastike ter bolj intenzivna komunikacija s potrošniki v smislu ozaveščanja in spodbujanja k recikliranju.
 • Reciklirana in reciklirna embalaža
  • V okviru recikliranja v podjetju že uporabljamo multipake, ki so narejeni iz 80% recikliranega papirja (GD2 material), ki zaradi svoje strukture ne morejo biti v neposrednemu stiku s hrano, zato mora sladoled zaščititi folija, ali v primeru kornetov ovitek in pokrovček.
  • Poleg multipakov uporabljamo recikliran papir tudi pri transportni embalaži. Delež recikliranega papirja pri kartonih se giblje od 60% do 100%, glede na zahtevano kvaliteto kartona.
  • Z uporabo embalaže sestavljene z mono materialov ter jasno oznako in prikazom ločevanja embalaže pri naših izdelkih, želimo poskrbeti za osveščenost potrošnika in s tem poskrbeti, da posamezen embalažni material pristane v primerni reciklirni zanki in se s tem primerno loči, razgradi in ponovno uporabi.
  • Pri nadaljnjem razvoju embalažnim materialov stremimo k uporabi materialov z najvišjim možnim deležem reciklatov, ki nam še omogočajo ohraniti primarni namen embalaže in sicer ustrezno zaščititi izdelek čez celoten čas roka trajanja.
 • Embalaža iz trajnostnih virov
  • Uporabljamo papirnato in leseno embalažo samo iz FSC ali PEFC certificiranih virov. Obe organizaciji skrbita, da se z gozdovi upravlja na odgovoren in obnovljiv način brez nekontrolirane sečnje gozdov.
  • V letošnjem letu smo na trg lansirali tudi plastično banjico pod okriljem ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) certifikacije, ki vsebuje 90% plastike pridobljene iz obnovljivih bio virov, kot so stranski produkti proizvodnje palminovega olja, sladkornega trsa, ipd.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Glede na prej opisane tri pomembne sklope glede trajnosti, izhajamo pri problematiki iz spodnjih izzivov:
  1. Zmanjševanje plastike
  • Plastika je trenutno sovražnik številka ena na področju embalaže, čeprav kot material še vedno velja za najučinkovitejšega v zagotavljanju kakovosti, svežine in roka uporabe izdelka. Zmanjševanje plastike je vezano predvsem na zmanjševanje plastičnih odpadkov, ki zaradi svoje nerazgradljivosti uničujejo oceane, gozdove in celotni ekosistem. Zlasti je javnost zbudil podatek, da bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib – okoljska ozaveščenost je tako vse močnejša med potrošniki, ki od industrije pričakujejo konkretna dejanja.
  • Večina trgovcev na angleškem trgu se je zavezala zmanjševanju plastike za določen odstotek (npr. za 50%) oz. za uporabo izključno 100% reciklabilne, ponovno uporabljive ali razgradljive plastike do leta 2025.
 • Reciklirana in reciklirna embalaža
  • V okviru krožnega gospodarstva industrija opozarja, da je boljša alternativa kot iskanje novih alternativ na področju materialov, ponovna uporaba oz. reciklaža že narejenih izdelkov, saj se s tem prepreči črpanje oz. uničevanje naravnih virov. Plastika, ki je reciklirana zgolj mehansko, ne pa tudi kemijsko, za prehrano ni dovoljena, saj veliko tveganje predstavlja kontaminacija z nevarnimi/strupenimi snovmi, do katere lahko pride v odlagališčih. Druga težava je vpliv na ceno, saj so plastični materiali z deležem reciklirane plastike načeloma dražji kot virgin plastika.
 • Embalaža iz trajnostnih virov
  • Zavedamo se pomembnosti trajnostnih virov osnovnih surovin, zato uporabljamo papirnato in leseno embalažo samo iz FSC ali PEFC certificiranih virov.

  LIDL

  lidl logo

   

  Lidl Slovenija (lidl.si) ima 65 trgovin in več kot 1.900 zaposlenih, na slovenskem trgu pa posluje od leta 2007. Je del mednarodne Skupine Lidl, ki je trenutno prisotna v 32 državah po svetu in ima skupaj več kot 12.000 trgovin v 31 državah po svetu ter zaposluje več kot 360 tisoč ljudi.

  Kot pravijo v podjetju, v središče svoje dejavnosti vedno postavljajo kupce. Držijo se preprostega načela: ponujajo najvišjo kakovost po ugodnih cenah in želijo s ponudbo več kot 2300 izdelkov lastnih in uveljavljenimi blagovnih znamk zadovoljiti vsakdanje potrebe vsake družine.
  Ustvarimo boljši svet je trajnostna pobuda Lidla Slovenija, s katero želijo s pozitivnim zgledom k ustvarjanju boljšega sveta spodbujati tudi svoje zaposlene, poslovne partnerje, kupce in širšo družbo. Vsako leto sodelujejo s številnimi organizacijami s področja izobraževanja, kulture, športa ter humanitarne pomoči ljudem in živalim.

  K najpomembnejšim poslovnim odločitvam dosledno prištevajo tudi odgovornost do okolja, in sicer s čim bolj optimalnim načrtovanjem logističnih poti, z varčnejšo razsvetljavo v svojih poslovalnicah, z doslednim ravnanjem z odpadki in z oblikovanjem ukrepov za zmanjševanje zavržene hrane. Več na www.boljsi-svet.si.

  TINA CIPOT, Vodja korporativnega komuniciranja, Lidl Slovenija

  Kako v podjetju Lidl razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  Strategija trajnostnega poslovanja je del poslovne strategije Lidla Slovenija. Kot del mednarodne poslovne skupine se lotevamo velikih izzivov, kot so podnebna nevtralnost, skrb za vire, za pošteno in trajnostno dobavno verigo in podobno, obenem pa smo kot podjetje, ki deluje na slovenskem trgu, dejavni tudi na lokalni ravni. Kupce, pa tudi naše zaposlene in poslovne partnerje, k bolj trajnostnim praksam že od leta 2013 spodbujamo preko pobude Ustvarimo boljši svet.

  Lidlov trajnostni prispevek in prizadevanja za ustvarjanje boljšega sveta so podrobno predstavljeni v drugem trajnostnem poročilu Lidla Slovenija Trajno = Sijajno, ki je bilo objavljeno konec leta 2022. V njem so na voljo ključne informacije o ekonomskih, okoljskih, družbenih in upravljavskih pristopih ter ciljih in dosežkih podjetja. V preteklih dveh letih smo na področjih družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja dosegli velike premike, še posebej pri porabi energentov, optimizaciji logistike in porabi plastike. Nadgradili smo strateške procese, ki se odlikujejo po do okolja prijaznejših praksah, sprejeli ukrepe za rast in razvoj zaposlenih ter podprli pobude za dobrobit skupnosti. Med slednjimi izstopajo dolgoletno partnerstvo z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenskim paralimpijskim komitejem, prizadevanja za zmanjšanje količin zavržene hrane, ki so z vpeljavo slovenskega dne brez zavržene hrane (24. april) postala vseslovenska, tradicionalno pa se priključujemo tudi številnim humanitarnim akcijam in drugim pobudam za pomoč ljudem in živalim. Več o naših trajnostnih in družbeno odgovornih zavezah lahko najdete tudi na spletni strani www.boljsi-svet.si.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  V Lidlu Slovenija prisegamo na povezovanje. Verjamemo, da bo trajnostno gospodarstvo res zaživelo, če bomo na pot trajnostne transformacije stopili skupaj, povezani različni deležniki, ki pa stremimo k enakim ciljem. Le ozaveščen kupec je lahko trajnosten, zato skupaj z našimi ambasadorji in trajnostnimi vsebinami izobražujemo kupce, pa tudi širšo javnost. Obenem pa vemo, da lahko zastavljene trajnostne cilje dosežemo samo z vključenimi zaposlenimi, ki razumejo pomen in nujnost trajnosti.

  LUNA TBWA

  luna logo

   

  V času kompleksnih, vpletajočih in dinamičnih komunikacijskih ekosistemov v agenciji Luna \TBWA za doseganje uspehov svojih naročnikov sledijo globalni filozofiji mreže \TBWA, ki se imenuje DISRUPTION®. Ta je središče vsega, kar počno in obenem orodje za spremembe ter sredstvo za rast. Je njihovo vodilo in hkrati vsakdanja delovna metodologija, ki jo skupaj z naročniki uporabljajo za ustvarjanje prelomnih idej, s katerimi lahko blagovne znamke rastejo v uspešno prihodnost.

  Agencija LUNA deluje pod okriljem globalnega kolektiva TBWA, ki je izjemno učinkovit pri združevanju več kot 11.300 ljudi v 305 agencijah v 98 različnih državah.

  MERKUR

  merkur logo

   

  Če kdo na tem svetu verjame, da je vse lahko še boljše, sta to Bojan in Dare. Soseda, ki živita posebno strast – nenehno izboljševanje doma. S svojimi opravili nikoli ne zaključita, saj vedno najdeta nov izziv. Drug drugega z nenehnim izboljševanjem inspirirata in spodbujata ideje, ki njun dom in okolico še polepšajo. Kljub temu, da vedno tekmujeta, jima je nekaj skupno – po vse, kar potrebujeta, se odpravita v MERKUR!

  Nova vrtna garnitura, gredice s cvetočimi rožami ali vrtninami, vrtna lopa ali kamin za piknik druženja bodo v pomladnem času popestrila naše bivanje. Idej je neskončno … in vse lahko uresničite v MERKURju, kjer je na voljo široka ponudba vsega, kar izboljša dom in vrt! Zakaj? Ker v MERKURju zares verjamemo, da se urejanje doma nikoli ne zaključi. Stavimo na spodbudo »domačim mojstrom«, da vedno znova izboljšujejo svoj dom, vrt, pa tudi življenje.

  Merkur je močna blagovna znamka, z več kot 125-letno tradicijo, ki je dokazala, da zmore kljubovati še tako zahtevnim situacijam. Gre za kupčevega zanesljivega partnerja, tehnično in spletno trgovino št. 1 v Sloveniji, s široko izbiro različnih kategorij izdelkov s področij za gradnjo, dom, vrt in okolico.

  V letu 2022 si je MERKUR zadal zelo jasno tudi strategijo glede energetske transformacije podjetja. MERKUR energija ponuja učinkovite energetske rešitve tako fizičnim, kot poslovnim kupcem.

  Močno svetovalno vlogo na različnih področjih so nadgradili tudi z uporabo umetne inteligence. V MERKURju namreč stremimo k odličnosti in sledimo trendom. Več kot 1.000 članski MERKURjevi prodajni ekipi v trgovinah po Sloveniji se je pridružila M.AI.A, MERKURjeva AI asistentka, ki bo skrbela za informiranost kupcev o izdelkih, najprej v kategoriji vrt. Merkurjevo AI asistentko (M.AI.A) lahko srečate v Merkurjevih trgovinah in na merkur.si, poganja pa jo tehnologija, na kateri temelji storitev ChatGPT.

  V MERKURju živimo iniciativo Za zelen planet, s katero želimo vplivati na zavedanje ter ravnanje posameznikov, ki že z majhnimi koraki gradimo boljši – bolj zelen planet – za vse nas in naše zanamce.

  Poleg zelene transformacije in vpletenosti v transformacijo energetske učinkovitosti domov, kot poslovnih objektov, gradimo močne partnerske vezi, krepimo zaupanje in ugled, tudi s pomočjo nekaterih izjemnih dobrodelnih projektov, ki MERKUR postavljajo na zemljevid zanesljivega in nepogrešljivega partnerja, ki skrbi, da je lahko še boljše – tudi takrat, ko ne znate ali ne zmorete sami – takrat so prava izbira mojstri MERKURjeve storitve Rečeno storjeno. In vaše novo oz. prenovljeno »kraljestvo« bo dobilo pravo mero domačnosti, pridiha trendov ter poskrbelo za neizmerno zadovoljstvo.

  MAJA AMBROŽ, Vodja strateškega marketinga, Merkur

  Kako v podjetju MERKUR razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  V MERKURju živimo iniciativo Za zelen planet, saj verjamemo, da je ključ do uspešnega ravnanja v ozaveščanju zaposlenih in deležnikov o trajnosti nasploh. Stremimo k odličnosti uporabniške izkušnje, ponujamo novodobne, učinkovite, trajnostne rešitve ter ohranjamo bistveno ponudbo in storitve. S ponudbo MERKUR energije narekujemo in soustvarjamo trende, ki vplivajo na kratkoročno in dolgoročno kakovost bivanja, z uporabo učinkovitih energetskih rešitev. Pri svojem delu, delovanju ter vodenju celovito sledimo okoljskim in družbenim dolgoročnim ciljem trajnostnega razvoja in aktivno razvijamo celovito trajnostno strategijo.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Izziv ostaja uravnotežena potrošnja, ki je skupna domača naloga, tako kupcev, kot trgovcev in vseh deležnikov vmes. Uravnotežena vrednostna veriga, ki omogoča brezkompromisno kakovost za kupca in podpira odgovornost do družbe in okolja, ki se jo v MERKURju močno zavedamo, vključuje ključni izziv zavedanja družbe, ki bi moralo rezultirati v spremenjenih nakupnih navadah.

  RIKO

  RIKO logo

   

  Podjetje Riko je eno izmed vodilnih inženiring podjetij v JV Evropi, ki nudi celovite zelene tehnološke rešitve na področju tehnološkega inženiringa, energetike, logističnih sistemov, prometne infrastrukture, gradbeništva, okoljevarstva in informacijske tehnologije.

  Z visoko-usposobljeno ekipo strokovnjakov, celostnim naborom storitev, zanesljivim konceptom upravljanja in s širokim naborom referenc tako v Sloveniji kot na zahtevnih mednarodnih trgih zagotavlja trajnostni razvoj in gradi dolgoročno zaupanje naročnikov in partnerjev.

  Poslovna odličnost je cilj vsakega delovanja podjetja in se zrcali skozi družbeno odgovoren odnos do zaposlenih, kupcev in naročnikov; s podporo umetnosti, znanosti, športom in zavezanosti k trajnostnim vrednotam pa bogati družbeno in naravno okolje.

  KATARINA KUMELJ, Vodja projektov, Riko

  Kako v podjetju RIKO razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  Koncept trajnosti je pravzaprav univerzalen; kot neke vrste moralni imperativ je prisoten v vseh časovnih obdobjih, kulturah in civilizacijah. Sodobni čas ga je le instrumentaliziral in standardiziral, da bi odgovoril na nagel, nemalokrat tudi škodljiv razvoj. Še preden se je skupaj z družbeno-odgovornostjo uveljavil sistemsko kot standard, smo se v Riku držali načela, da moramo imeti ob lastnem razvoju v obziru tudi skupnost, v kateri delujemo, ter naravno okolje. Prav zato ob skrbi za zaposlene in sodelujoče v projektih namenjamo pozornost tudi vsem podporam (kultura, umetnost, šport, izobraževanje), ki ustvarjajo dobre pogoje za širši družbeni razvoj. Prav tako na vseh področjih delovanja posvečamo pozorno skrb naravnemu okolju in zmanjševanju ogljičnega odtisa.

  Zavedamo se, da je uspeh možen, ko se zgodi v uspešnih skupnostih, ki imajo dovolj kvalitetnih pogojev za življenje (npr. zdravo naravno okolje, pitno vodo, itd.) in pravih spodbud za rast. Zavedamo se, da to ni neka danost, temveč usmeritev, h kateri moramo dejavno prispevati vsi. Tudi mi sami.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Trajnostne tehnološke rešitve imajo običajno zaradi večje kompleksnosti, kakovosti ter internalizacije stroškov negativnih okoljskih in družbenih učinkov praviloma višjo ceno.

  Ker je cena eden izmed ključnih odločevalnih faktorjev, se naročniki pogosto zanje na koncu ne odločijo, saj ne prepoznajo dolgoročnih učinkov višje začetne investicije.

  V podjetju Riko smo razvili napredne digitalne tehnološke rešitve, s katerim zagotavljamo

  natančne meritve, transparentne in dostopne podatke, ter boljše in učinkovitejše delovanje na različnih področij (okoljevarstvo, pametna mesta, logistika in transport, upravljanje skladišč).

  Naj navedemo primer – naša digitalna rešitev za razvoj pametnega mesta po eni strani omogoča vrhunsko upravljanje mesta naročniku, uporabnikom pa nudi spletne ali mobilne aplikacije za izbrana področja uporabe. Ta lahko vključujejo: upravljanje z odpadki (načrtovanje in optimizacija poti praznjenja posameznih eko otokov, sistem obveščanja za odvoz smeti…), vodnimi viri (dobava in namestitev pametnih števcev, nadzor in upravljanje vodovodnega omrežja, upravljanje delovanja čistilnih naprav, …), stavbami (upravljanje za oskrbo s toploto in energetiko, načrtovanje in optimizacija vzdrževanja, uporabniku prijazni prikazni podatkov in statistike, …), avtomobilski in kolesarski promet (štetje prometa, predvidevanje prometnih zastojev, izvajanje preusmeritev prometa, …), pametno okolje (preračunavanje in prikaz kazalnikov o kakovosti okoljskih parametrov ali obveščanje v primeru okoljskih nevarnosti, npr. porast/upad temperature, relativne zračne vlage, koncentracije PMx, O3, NO2, kakovosti zraka, …). Ti podatki nudijo odlično spodbudo odločevalcev, kako lahko v prihodnje še bolj trajnostno oblikujemo razvoj npr. mesta.

  SPAR

  spar logo

   

  Spar Slovenija je na slovenski trg prinesel nakupovalno izkušnjo po zgledu sodobnih evropskih trgovin in si postavil jasne smernice delovanja, ki so še danes temelj njihovega dela: ponuditi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, zagotoviti široko in pestro izbiro, poskrbeti za vedno sveže izdelke in družno delati za skupni cilj – zadovoljstvo vsakega kupca. S predanim delom in jasno strategijo so ustvarili zgodbo o rasti z odpiranjem novih trgovin, zgodbo o razvoju z nenehnim uvajanjem novosti v ponudbi, zgodbo o zaupanju s posluhom za raznovrstne želje njihovih kupcev, zgodbo o partnerstvu z nešteto domačimi in tujimi dobavitelji, zgodbo o zanesljivem zaposlovalcu z več tisoč sodelavci in zgodbo o poslovnem ugledu z razvijanjem pravih vrednot.

  Ključne vrednote podjetja Spar Slovenija so pravičnost, človeku in okolju prijazno delovanje, modernost in preprostost. Te vrednote vsakodnevno uresničujejo na vseh segmentih njihovega poslovanja. Odgovorno poslovanje podjetja SPAR Slovenija želijo še naprej graditi skupaj z vsemi deležniki, saj lahko le s skupnim delovanjem in vključenostjo vseh deležnikov hitreje dosežejo cilje za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, povečajo skupno blaginjo in živijo ter poslujejo v ravnotežju z naravnim okoljem ob hkratnem povečanju dodane vrednosti za vse naše deležnike.

  Spar je kot prvi med trgovci v Sloveniji septembra 2022 postal lastnik pristopnega certifikata Družbeno odgovoren delodajalec, ki ga podeljuje Inštitut Ekvilib. Namen certifikata je izboljšanje družbeno odgovornega upravljanja v odnosu do zaposlenih v organizacijah in podjetjih v Sloveniji. S pridobitvijo omenjenega certifikata v Sparu, kjer so tudi ponosni nosilec polnega certifikata Družini prijazno podjetje, nadaljujejo svojo skrb za zadovoljstvo, varnost in prihodnost zaposlenih.

  LIDIJA RAKUŠA, Direktorica marketinga, Spar Slovenija

  Kako v podjetju SPAR razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  Razmišljanje o družbeni odgovornosti:
  • V Sparu smo ponosni, da smo pomemben partner lokalnemu okolju.
  • Vsak dan se trudimo ustvarjati prijazno izkušnjo in zagotavljati pestro ter kakovostno izbiro za kupce.
  • Omogočamo delovna mesta in spodbujamo razvoj potenciala tako posameznikov kot skupin.
  • Skrbimo, da ima naše delovanje čim manjši vpliv na naravo. Pomagamo ohranjati kulturno in naravno dediščino.
  • Srčno delimo dobro in prispevamo k lepšemu jutri tistih, ki tega sami ne zmorejo. Že več kot 30 let in tako bo tudi v prihodnje.
  Integracija v vsakodnevno poslovanje podjetja:
  • Uresničujemo z uvajanjem najsodobnejših tehnologij in okolju prijaznih materialov v naših trgovinah, obenem pa želimo odgovornost do narave približati tudi našim zaposlenim in kupcem.
  • Prav zato na različne načine izpostavljamo pomembnost ločevanja odpadkov in spodbujamo k manjši rabi plastičnih vrečk.
  • Spodbujamo nakup z lastno embalažo na vseh postrežnih oddelkih
  • Naša stalnica: povratna embalaža
  • Nakupovanje brez embalaže

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Zakaj ni dovolj družbeno odgovornost samo živeti? Ker vpliva na nakupno odločitev, na blagovno znamko in ugled podjetja, na znamko delodajalca, na prihodnost naših otrok in planeta.

  Družbeno odgovornost je potrebno tudi komunicirati. V Sparu družbeno odgovornost komuniciramo s skupnostjo (skozi donacije, dobrodelnost, sponzorstva), skozi odnose z mediji (sporočila za javnost, informiranje medijev, letna in trajnostna poročila), plačana oglaševanja (advertoriali, oglasi, vlogi, podkasti), vplivneže, zaposlene. Pomembna je vsebina (transparentnost, argumenti, dejstva, dejanja).

  ŠPORTNA LOTERIJA

  Športna loterija

   

  Športna loterija je največji ponudnik športnih stav v Sloveniji. V svoji ponudbi zajema napovedi, e-igre, virtualne igre in srečke. Športna loterija je podpisnica Standardov odgovornega prirejanja iger na srečo, v sklopu katerih se zavezuje družbeno odgovornemu prirejanju iger na srečo in vzpostavljanju ravnovesja med dobičkom, pričakovanji in željami igralcev ter vzdrževanju javnega reda, predvsem preprečevanju zasvojenosti z igrami na srečo in uveljavljanju zaščite občutljivih skupin.

  V svojem delovanju je zavezana izvajanju iger kot dejavnosti posebnega družbenega pomena. Poleg tega, da se potrošnikom zagotavlja varna in uravnotežena ponudba iger na srečo, pomeni ta dejavnost edinstven vir sredstev za invalidske, humanitarne in športne organizacije.

  Luka Steiner, Board president, Športna Loterija

  Kako v podjetju Športna loterija razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  O trajnosti razmišljamo zelo široko, moto naše družbe je namreč Stavimo na trajnost. O tem poudarjeno pišemo tudi v naši novi obdobni strategiji, v okviru vizije, poslanstva, vrednot in ciljev. V osnovi to pomeni, da se kot družba znamo prilagoditi na vsakršne okoliščine in delovati v vsakem družbenoekonomskem stanju. Zato je trajnost pomemben steber naše strategije, pomeni osredotočenje na osnovno dejavnost in rentabilne produkte, katere izvajanje pa spremljamo na letni ravni preko strateških ciljev in njihove operacionalizacije.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Največje prepreke in hkrati reševanja težav so v razumevanju in sodelovanju z vsemi našimi deležniki na trgu iger na srečo, dvigovanje naše prepoznave, zaščita družbe, največjo skrb pri tem posvečamo kibernetski varnosti in certificiranjem, potem upravljanje in racionalizacija naše prodajne mreže in nerentabilnih produktov, in vse to v okviru pomembnih časovnih mejnikov.

  TELEMACH

  telemach logo

   

  Telemach Slovenija je vodilni ponudnik video vsebin in fiksnega interneta ter že vrsto let najhitreje rastoči operater mobilne telefonije v Sloveniji. Uporabnikom zagotavlja napredne in kakovostne televizijske storitve v ločljivostih HD ter 4K, visoke hitrosti interneta in vrhunske mobilne storitve z gigabitnimi hitrostmi v priljubljenih paketih VEČ, ki svet zabave in komunikacij naredijo preprosto dostopnega na vseh napravah doma ali na poti. Z najboljšo ponudbo na tržišču, skrbjo za stranke in stalnim vlaganjem v tehnološke inovacije zagotavlja storitve najvišje kakovosti številnim zasebnim ter poslovnim uporabnikom v Sloveniji.

  Svojo družbeno odgovornost podjetje izkazuje na zelo različne načine. Osredotoča se na okolju prijazno delovanje – na več kot 3000 m2 veliki strehi poslovne stavbe so postavili sončno elektrarno –, digitalizacijo poslovanja in vestno ločevanje odpadkov. V šolskem letu 2022/2023 so začeli tudi nov projekt, Job Lab, zaposlitveni laboratorij, s katerim pomagajo mladim pri vstopu na trg dela. Pri Telemachu Slovenija se z dobrodelnimi dejanji odzivajo na dogajanja doma in po svetu – požar na Krasu, COVID-19, vojna v Ukrajini itd. –, znani pa so tudi kot dolgoletni podporniki slovenskega športa (generalni sponzor Košarkarske zveze Slovenije, generalni sponzor prve slovenske nogometne lige, Prva liga Telemach, glavni sponzor Tenis Slovenija).

  Telemach Slovenija je član skupine United Group.

  GRETA ŠTER, Vodja korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi, Telemach

  Kako v podjetju Telemach razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  V družbi Telemach Slovenija d.o.o. se zavedamo odgovornosti do vseh trajnostnih vidikov, ki so temeljno vodilo za razvoj in usmerjanje naše dejavnosti, zato so sestavni del dolgoročne strategije družbe. Raba energije predstavlja osnovo za delovanje sodobne družbe ter omogoča tudi dostopnost komunikacije. Zato se trudimo, da pri zagotavljanju storitev upoštevamo smernice najsodobnejših pristopov sistema upravljanja z energijo.

  Svoja prizadevanja na področju trajnostnih vidikov uresničujemo tudi pod taktirko skupine United Group. Ta se je leta 2022 zavezala k določitvi cilja za zmanjšanje emisij na podlagi pobude Science Based Targets (SBTi), ki spodbuja ukrepanje podjetij na področju podnebnih sprememb za nizkoogljično gospodarstvo.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Pri trajnostnem poslovanju nam največji izziv trenutno predstavljajo hitro spreminjajoče se regulativne zahteve, predvsem na področju zagotavljanja neprekinjenega poslovanja, ki ga moramo kot kritična infrastruktura izpolnjevati. Neprekinjeno poslovanje namreč ni odvisno samo od lastnih procesov in resursov, temveč predvsem od celotne verige deležnikov, s katerimi sodelujemo in od katerih smo odvisni, vendar pa nanje morda nimamo tolikšnega vpliva, kot bi ga želeli imeti. Izpolnjevanje zakonodajnih zahtev zahteva veliko mero inovativnih pristopov, ob tem pa implementacijo novih procesov in izboljšav vedno ocenjujemo tudi s trajnostnega vidika upoštevajoč okoljski odtis in energetsko učinkovitost tudi pri naših uporabnikih.

  TRIGLAV

  triglav logo

   

  Skupina Triglav je vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in regiji Adria ter ena vodilnih v jugovzhodni Evropi. Skupina posluje na sedmih trgih v šestih državah, kjer delujejo članice Skupine, in v širšem mednarodnem okolju, kjer nastopa prek partnerskega povezovanja s tujimi družbami za zavarovalno posredovanje, zastopanje in pozavarovanje.

  NINA KELEMEN, Nosilka trajnostnega poslovanja, Skupina Triglav

  Kako v podjetju Triglav razmišljate o trajnosti in kako jo integrirate v vaše vsakdanje poslovanje?

  S trajnostno usmerjenostjo na okoljskem, družbenem in upravljavskem področju udejanjamo poslanstvo Skupine Triglav, da ustvarjamo varnejšo prihodnost. Želimo imeti vodilno vlogo pri vključevanju najboljših globalnih praks ESG v poslovanje v regiji Adria in znamo prepoznati priložnosti in tveganja trajnostnega razvoja. Trajnostne (ESG) ambicije do leta 2025 smo oblikovali na štirih ključnih področjih: zavarovalništvo in upravljanje premoženja, poslovni procesi Skupine Triglav, odgovoren odnos do deležnikov in učinkovito korporativno upravljanje. S skrbjo za trajnostni razvoj ustvarjamo dolgoročno stabilno podlago za dobičkonosno in varno poslovanje Skupine Triglav, spodbujamo prehod v trajnostno družbo in zmanjšujemo naš vpliv na podnebne spremembe.

  Kaj vidite kot največje prepreke pri doseganju trajnostnega poslovanja in kako v vašem podjetju te izzive rešujete?

  Izzive na področju kompleksih zakonodajnih zahtev, povezanih s trajnostjo in podnebnimi spremembami ter implementacije strateških ambicij Skupine na področju trajnostnega razvoja, rešujemo z ustreznim sistemom upravljanje trajnostnega razvoja. Na ravni Skupine dejavnosti na področju trajnostnih vidikov poslovanja usklajeno usmerja Nosilec razvoja trajnostnega poslovanja. V okviru strokovnih služb in poslovnih področij Zavarovalnice, ki so tesno vključena v aktivnosti trajnostnega razvoja, so določeni koordinatorji za trajnostni razvoj. Odgovorni so za vključevanje in uresničevanje strateških usmeritev ter izpolnjevanje zakonodajnih zahtev. Trajnostne vidike poslovanja spremlja odbor za skladnost in trajnostni razvoj.

  TRIGLAV

   

  Skupina Triglav je vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in regiji Adria ter ena vodilnih v jugovzhodni Evropi. Skupina posluje na sedmih trgih v šestih državah, kjer delujejo članice Skupine, in v širšem mednarodnem okolju, kjer nastopa prek partnerskega povezovanja s tujimi družbami za zavarovalno posredovanje, zastopanje in pozavarovanje.

  MARKETING MAGAZIN – medijski partner projekta Rising Future

  MM logo

   

  Marketing magazin (MM) je edina specializirana marketinška revija v Sloveniji in prva s področja marketinga, prodaje in oglaševanja na tem območju. Izhaja že od leta 1981, tako da v letošnjem letu praznuje 40. obletnico.

  Marketing Magazin je za vse marketinške strokovnjake, tržnike, managerje in raziskovalce ključen vir informacij o dogajanju doma, v regiji in v tujini, o premikih, izjemnih oglaševalskih akcijah ter novih izdelkih, predvsem pa Marketing Magazin izstopa v poglobljenih člankih, ki ponujajo dober uvid v novosti in aktualne trende.

  Deli: